In het kort

Den Haag doet nu ook mee met prototyping the next economy! Het Haagse Dutch Coast, onder meer verantwoordelijk voor Border Sessions en de World Startup Factory, schreef samen met het Rotterdamse Studio Wolfpack, initiator van dit platform, het voorstel The Prototyping Program. Doel: lanceren van innovatiecases uit beide steden, initiëren van cross-over projecten en gezamenlijk vergroten van impact en schaalkansen voor creatieve pioniers.

Waarom

In beide steden bestaat een groeiend netwerk van next economy pioniers die niet binnen de lijntjes willen kleuren: makers, designers, hackers en grassroots netwerken. Zij hebben een voorsprong op reguliere sectoren in het waarmaken van next economy cases, maar zijn vaak moeilijk te vinden. The Prototyping Program stelt simpele doelen: meer pioniers, met meer cases en meer impact. Door dit regio-breed te doen, verdubbelen we per direct ons bereik en slagkracht.

Uitgangspositie

Een aantal mooie Haagse cases zit er al aan te komen, waaronder de uitrol van The Things Network (open source internet of things). Bovendien heeft Dutch Coast een prettig netwerk door de stad. In het schrijven van The Prototyping Program hebben Dutch Coast en Wolfpack al ruim dertig partners gemobiliseerd. De gemeenten Rotterdam en Den Haag hebben funding en partnership toegezegd, de Roadmap Next Economy heeft The Prototyping Program prominent in de plannen opgenomen – en overigens herkennen wij in de RNE nu al zo’n zeven cases uit onze keuken.

Wat gaan we doen?

The Prototyping Program is in een startfase, Den Haag begint aan een inhaalslag. Voor de zomer willen wij realiseren:

 • Vijf Haagse cases;
 • Drie geslaagde kruisbestuivingen tussen beide steden;
 • Toewerken naar een substantieel regio-breed programma van 1-1,5M per jaar;
 • Positionering als platform tussen off radar pioniers en het gevestigde innovatie-ecosysteem.

Zodat we tweede helft 2017 een draaiende netwerkorganisatie met substantieel budget, bewezen successen en een groeiend aantal partnerships.

Impact

Op termijn:

 • jaarlijks 20+ prototypes: cases die de next economy in het klein waarmaken;
 • jaarlijks 5+ schaalsprongen van prototypes – in termen van impact, volume of satellieten;
 • 24.000 activaties onder onze stadsbewoners;
 • jaarlijks 5+ internationale showcases;
 • en bovenal: een structurele en groeiende rol voor de pioniers van de stad, die nodig zijn om de next economy waar te maken.

Wij zoeken nu

 • Haagse pioniers die per direct een prototype willen realiseren.
  Structurele partners om het programma tenminste vijf jaar uit te kunnen voeren.

Contact

Gerrit Jan van ’t Veen: gj@dutch-coast.com