In het kort

Het Internet of Things (IoT) is in opkomst (20 miljard apparaten in 2020), maar er is een probleem: er zijn enorm veel batterijen nodig om het aan de praat te houden. Rotterdamse uitvinders Tweetonig, die eerder al de hardware voor The Things Network ontwikkelden, lanceren daarom Tryst: een smart energy start-up met als eerste product IoT-sensoren die op lichtenergie werken. Het is naar ons beste weten de eerste technologie die energietransitie en IoT zo met elkaar verknoopt.

Waarom

Het Internet of Things belooft ons een stad vol sensoren, waardoor we vele malen smarter en efficiënter worden. Praktisch elke sensor heeft een batterij nodig en nu kan die batterij er eindelijk uit. Waarom heeft niemand dit eerder bedacht? Communicatie bijvoorbeeld via het LoRA-netwerk vergt zo weinig stroom dat elke batterij tot vijf jaar meegaat.

Maar het blijven honderden miljoenen batterijen en dat idee botst hard met de duurzaamheidsambities van de next economy. Vandaar: IoT-sensoren die volledig stand alone functioneren, op duurzame smart energy. Ze zijn slimmer, praktischer en veel beter voor ons milieu.

Uitgangspositie

Tweetonig is een van Rotterdams snelst groeiende innovators: van 2,5 naar 25 man in een jaar. Hun kracht? Hoogwaardige R&D voor nieuwe connectivity – data, hardware, materialen, de hele keten. Naast een groot portfolio aan ‘R&D for hire’ lanceert Tweetonig geregeld eigen producten en start ups, zoals eerder de hardware voor The Things Network.

Voor Tryst Energy is de techniek op orde, team idem, eerste use cases komen eraan. Binnen twee maanden staat dit op Kickstarter, en The Prototyping Program heeft een voorsprong: in Rotterdam kunnen we er nu al mee gaan werken.

Wat gaan we doen?

Tryst Energy wil een actieve rol in het realiseren van de Roadmap Next Economy en biedt kennis en technologie die twee belangrijke transitiepaden combineert: Smart Energy en Digital Gateway. Eerste move is de Light Energy: een kleine sensor met een zonnecel ter grootte van een postzegel, die extreem weinig licht nodig heeft om energie op te slaan – vier uur het lichtniveau onder je bureau is genoeg om 24 uur te functioneren.

Een van de eerste stappen is een ideation project: drie Rotterdamse vormgevers gaan creatieve toepassingen voor de device ontwikkelen: Geert Mul, Jonas Vorwerk en Rnul Interactive. Stap twee wordt een Kickstartercampagne in het eerste kwartaal van 2017, en het lijkt reëel dat er nog voor de zomer een Rotterdamse use case draait.

Impact

Potentie: Rotterdam als smart city én smart energy city – volledig zonder batterijen.

Plus: R&D-kracht van Tweetonig ontsloten voor nieuwe smart energy ontwikkelingen in het kader van de RNE.

Plus: De wereld veranderen met een innovatie die bijna oneindig schaalbaar is.

Wij zoeken nu

Use cases die aansluiten op de Roadmap Next Economy.

Alle denkbare kanalen voor de Kickstarter lancering.

Ontwikkelaars die met ons samen aan batterijloze toekomst willen werken.

Contact